Ambasadorul Regatului Norvegiei în vizită la UBB

Cluj-Napoca, 14 noiembrie 2013

  

Ambasadorul Regatului Norvegiei în vizită la UBB

               

Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu Ambasada Regală a Norvegiei în România, Norwegian Literature Abroad (NORLA) şi Norwegian Film Institute, organizează în perioada 18-19 noiembrie 2013 evenimentul “Munch 2013”. Această manifestare este organizată cu prilejul aniversării a 150 de ani de la nașterea pictorului norvegian Edvard Munch (1863-1944), unul dintre cei mai importanţi şi reprezentativi artişti norvegieni ai modernismului.

Deschiderea oficială a evenimentului şi a vernisajului expoziției de postere ”Edvard Munch”, se va desfăşura în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Regatului Norvegiei în România, Doamna Tove Bruvik Westberg. La eveniment vor lua cuvântul Pr. prof. dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului UBB, prof. dr. Corin Braga, decanul Facultății de Litere, prof. dr. Sanda Tomescu Baciu, directorul Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave, Robert Ferguson, scriitor, Jan Erik Holst, redactor la Institutul Norvegian de Film. Evenimentul va avea loc în data de 18 noiembrie 2013, ora 16.00, în Sala Club din cadrul Colegiului Academic al UBB (str. Emmanuel de Martonne, nr. 1). Programul maniferstărilor va include şi proiecţii de filme documentare, artistice şi scurt metraje, subtitrate în limba engleză și norvegiană.

În data de 19 noiembrie 2013, ora 10.00, în Sala Club din cadrul Colegiului Academic al UBB, Excelența Sa, Doamna Tove Bruvik Westberg, va susţine o prelegere în limba engleză, ”One Hundred Years of Women’s Participation in Political and Economic Life in Norway”. Prin organizarea de evenimente culturale, de la expoziţii de carte şi afişe, litografie, până la proiecţii de filme, lansări de reviste, premiere teatrale şi conferinţe pe diverse teme, Lectoratul de limbă şi literatură norvegiană din cadrul UBB a reuşit să stârnească interesul publicului larg faţă de Norvegia, în general, şi să contureze o imagine de ansamblu asupra culturii norvegiene, prin prezentarea acestor expresii artistice atât de variate.

Specializarea limbă şi literatură norvegiană a fost creată în anul 1991 şi a stat la baza înfiinţării Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave (în 2001). Programul iniţiat şi coordonat de prof. dr. Sanda Tomescu Baciu a debutat cu 12 cursanţi. Numărul studenţilor a crescut de peste zece ori în cele două decenii de activitate, înregistrând până în 2010 un total de 448 absolvenţi. Astfel, Lectoratul a devenit unul dintre cele mai importante centre din lume pentru promovarea culturii norvegiene în rândul studenţilor.

Mai multe informaţii despre evenimentele organizate în Norvegia şi alte ţări cu prilejul aniversării a 150 de ani de la naşterea lui Edvard Munch puteţi găsi pe website-ul http://www.munch150.no/.

Programul detaliat al evenimentelor organizate la UBB poate fi consultat la adresa http://oldnews.ubbcluj.ro/.

 

 

  

­­Centrul de Comunicare şi PR al UBB

 

 

About alex.maxim