Clujul are singurul centru de consiliere genetica din tara

Articol şi foto preluat din: CityNews

La Cluj exista singurul centru din tara care ofera servicii de consiliere genetica, in cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”. Aici pacientii afla ce afectiuni pe care le-au avut membri ai familiei pot sa dezvolte si cum le pot preveni.

Ramona Moldovan este singurul consilier de acest fel din tara. Prezenta aseara in emisiunea „Alo, Doctore”, de la NCN, tanara care a obtinut o specializare in acest domeniu la Univeristatea din Manchester, ofera acum servcii persoanelor care vor sa stie ce boli pot mosteni.

Ramona Moldovan (Sursă: citynews.ro)

Sanatatea, „prezisa” de gene

Consilierul genetic este, practic, atat psiholog, cat si genetician. Profesia a devenit una de traditie in tari ca Anglia, Franta, Olanda si SUA, in timp ce in Romania inca nu apare nici macar in nomenclatorul meseriilor.

Consilierul genetic realizeaza un arbore genealogic al afectiunilor pornind de la istoricul medical al familiei si de la cel personal al pacientului. Apoi stabileste care e probabilitatea ca acesta sa dezvolte sau sa transmita anumite boli. „De obicei am pacienti diverse persoane care au fie o tulburare genetica sau o afectiune care apare la mai multi membri din familie, sau sunt femei care au pierdut mai multe sarcini, care au un copil cu diverse deficiente  ori retard mintal sau cazuri cu istoric familial de cancer”, povesteste Ramona.

Cu alte cuvinte, la noi se cunosc putine lucruri despre acest tip de consiliere. Insa, lucrurile merg pe drumul cel bun, spune Ramona Moldova. Dupa ce s-a intors din Anglia, tanara isi practica meseria la clinica PsyTech din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”, unde de altfel o pot gasi cei interesati de astfel de servicii. Pretul unei sedinte de consiliere genetica costa intre 60 si 90 de lei. „ Este foarte important ca oamenii sa stie exact ce inseamna afectiunea care pe ei ii ingrijoreaza si care este probabilitatea sa dezvolte pe viitor o astfel de boala sau sa o transmita mai departe in cazul in care o au deja”, mai spune consilierul.

Pacientii care se adreseaza cel mai des consilierului genetic au in istoricul familiei fibroza chistica, sindromul Down sau cancerul.

Articol complet: aici

About andrei.marcus