De ce ai vrea sa studiezi in Taiwan

Articol şi foto preluat din: CityNews

Autor: Alina Mihut

Obtinerea unei burse intr-o tara exotica este nu doar o sansa de a obtine o specializare de viitor, ci si prilejul de a cunoaste o cultura total diferita. Este si cazul lui Stefan Molocea, despre care scrie Mesagerul de Cluj in numarul din aceasta saptamana, care traieste de un an o experienta fascinanta in Taiwan, una dintre tarile cu cel mai ridicat nivel de trai din lume.

Stefan Molocea, care are 23 de ani, este unul din putinii romani care a obtinut o bursa din partea Ministerului Educatiei din Taiwan, dupa ce s-a specializat in Stiinte Politice la Universitatea “Babes-Bolyai”. A ales o tara exotica pentru a beneficia de o bursa de doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru inca trei ani, la Yuan Ze University din Chungli.

„Bursa este de 1.000 de dolari lunar, bani din care ma descurc foarte bine in Taiwan”, marturiseste tanarul originar din Brad. Nu a fost pentru el o surpriza sa constate ca taiwanezii stiu despre Romania cam la fel de multe cate stim noi despre ei.

“Faptul ca nu exista relatii diplomatice si economice intre cele doua tari este un impediment major. Avand in vedere ca am fost primul roman de la Yuan Ze University, mi-au fost puse o multime de intrebari, care de care mai ciudate. Astfel, unii m-au intrebat daca la noi in tara se vorbeste limba rusa sau engleza, ori daca suntem in Europa. Bineinteles ca multi m-au intrebat despre Dracula si despre vampiri”, se amuza Stefan.

Prima impresie, primul soc

In primele zile a trait cu impresia ca se afla pe platoul de filmare al unui film plin de culoare, prafuit si vesel in acelasi timp.

„Prima impresie, in egala masura puternica si negativa a fost cand am iesit din aeroport. Era ora 21.30, afara erau 32 de grade Celsius si o umiditate care m-a facut sa ma intreb daca am luat decizia buna si cum voi rezista un an in cuptorul umed in care tocmai aterizasem”, povesteste Stefan.

Odata ce a inceput sa se familiarizeze cu Chungli, a facut si primii pasi in ceea ce este specializarea sa, „think tank”. Mai putin cunoscut in Romania, „think tank” reprezinta activitatea din cadrul unei asociatii sau organizatii prin care se ofera informatii necesare pentru optimizarea unor compartimente functionale ale societatii, fie ca este vorba despre structuri militare, economice, politice si culturale.

De regula, aceste servicii sunt oferite gratuit. „As vrea sa termin doctoratul aici ca sa invat mai bine limba chineza, dar si pentru ca m-a cucerit complet Taiwanul. Practic, este o poarta foarte buna spre Asia de Sud-Est”, spune romanul.

Articol complet: aici.

 

Tags:

About andrei.marcus