Iosif Ciunterei – Facultatea de Istorie și Filosofie

Iosif Ciunterei este student în anul II la secția de Etnologie din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie. Un lucru prin care se remarcă Iosif este preocuparea lui pentru revitalizarea tradițiilor românești. Pasiunea lui pentru tradiție apare foarte devreme, arta meșteșugului țărănesc descoperind-o chiar la el acasă. Trăind într-un mediu țărănesc în județul Bistrița-Năsăud, Iosif şi-a dat seama că își dorește să ducă mai departe tradițiile moștenite în familie. La 17 ani, face primul pas în promovarea specificului țărănesc, realizând la un post de radio local emisiunea „Cu Iosif pe coclauri”, în care le ia interviuri țăranilor gospodari. Un an mai târziu, el reușește să realizeze aceeași emisiune și la o televiziune locală. În prezent, își menține atât emisiunea de la radio, cât şi cea de la televiziune; în plus, el mai are o emisiune cu specific tradițional la un post regional de televiziune.  Totuşi, chiar dacă a fost implicat în mai multe proiecte în primul an de facultate, Iosif nu şi-a neglijat studiile, terminând semestrul al doilea cu media 10 și beneficiind de bursă de merit.

Un proiect în care a investit foarte multă energie este cel legat de lupta pentru reglementarea cultivării cânepii românești. Totul a început atunci când s-a gândit să semene pe o suprafață de 2-3 ari cânepă cu scopul de a revitaliza acest material extraordinar pentru țesături și mai ales  pentru vestimentație. Iosif declară că „dacă vorbim de tradiții, putem spune despre cânepă că face parte din identitatea poporului român, fie că unora le place sau nu”; de aceea, el va propune ca data de 6 august să devină Ziua Cânepii la nivel național. Speră să reușească acest lucru cu ajutorul mai multor directori de muzee din țară, care la rândul lor ar putea semăna în incinta muzeelor pe care le conduc o suprafață mai mică de cânepă. Până acum a întâmpinat foarte mari dificultăți cu autoritățile pentru obţinerea autorizaţiei de cultivare a cânepii, dar va continua să lupte pentru această idee. 

Anul acesta, Iosif vrea să dezvolte noi proiecte, printre care realizarea unui film documentar despre „drumul grâului”, începând de la aratul cu boi, cum se facea odată, şi continuând cu semănatul şi culesul grâului până la realizarea pâinii. În acest demers, este ajutat de primarul unei comune din Bistriţa. Pe lângă acest proiect, el îşi mai doreşte să reînvie două obiceiuri vechi, nunta tradiţională în vatra satului şi cununa strugurelui (vechiul obiceiul de a zdrobi strugurii cu picioarele) pe care vrea de asemenea să le înregistreze pe film. Astfel de filme documentare speră să le facă cunoscute publicului larg şi ele să devină sursă de inspiraţie şi pentru alţii.

About ruxandra.ursache