Omagiu

Universitatea Babeş-Bolyai îi aduce un omagiu prof. univ. dr. Nicolae Bocşan, la trecerea spre cele veşnice!

          Profesorul Nicolae Bocșan s-a născut în Banatul montan, la Bocşa (jud. Caraş-Severin), în 24 septembrie 1947. A urmat studiile primare, gimnaziale şi liceale pe plan local, după care, în 1970, a obținut licența în Istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai”. În 1985, a devenit doctor în istorie, cu teza Românii din Banat în epoca Luminilor. Lucrarea monografică a fost publicată mai târziu, cu titlul de Contribuţii la istoria iluminismului românesc, Timişoara, Editura FACLA, 1986, pentru care a primit în același an, din partea Academiei Române, Premiul Nicolae Bălcescu. Un rol esenţial în formarea sa ca istoric l-au avut Constantin Daicoviciu, David Prodan, Pompiliu Teodor, Ştefan Pascu, Camil Mureşan.
          Profesorul Bocșan s-a remarcat ca un distins istoric în subiecte precum Iluminismul românesc, viața politică a românilor din Transilvania în epoca modernă, istoria Bisericilor ortodoxă și română unită. Amintim doar câteva dintre lucrările Profesorului Bocșan: Franţa şi Banatul 1789-1815 (Reşiţa, Banatica, 1994, în colaborare cu Mihai Duma şi Petru Bona); Memorialistica revoluţiei de la 1848 în Transilvania (Cluj Napoca, Dacia, 1988), Revoluţia de la 1848 din Transilvania în memorialistică (Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2000), ambele în colaborare cu Valeriu Leu, precum și Revoluţia de la 1848 în Munţii Apuseni. Memorialistică (Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2003); Biserica Română Unită la Conciliul Ecumenic Vatican I (1869-1870) (Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2001), în colaborare cu Ion Cârja; Andrei Şaguna. Corespondenţa, vol. I-V (în colaborare cu Ioan Vasile Leb, Gabriel Gârdan, Bogdan Ivanov, Pavel Vesa, Vasa Lupulovici, Ioan Herbil, Beatrice Dobozi, Marius Eppel), Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2005-2011; Memoriile unui ierarh uitat: Victor Mihályi de Apşa (1841- 1918), ediţie, studiu introductiv şi note, în colaborare cu Ion Cârja şi Luminiţa Wallner-Bărbulescu (Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană, 2009); Ioan Boroş. Memorialistica, ediţie, studiu introductiv şi note, (în colaborare cu Valeriu Leu, Ion Cârja, Costin Feneşan şi Cristian Sabău), Cluj-Napoca, Presa Universitară Clujeană 2012.
          Nicolae Bocșan și-a început cariera universitară în anul 1978, când a ocupat postul de asistent la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai. În anul 1994, Nicolae Bocșan a devenit profesor titular, predând disciplinele: Istoria modernă a României; Relații internaționale în epoca modernă; Istoria bisericii românești în epoca modernă.
          În paralel cu activitatea științifică și didactică, Profesorul Nicolae Bocșan a ocupat și funcții de conducere în cadrul Universității Babeș-Bolyai: prodecan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie (1991-1992); decan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie (1992-1996); prorector (1996-2004; 2008); rector (2004-2008).
          Pentru meritele sale deosebite, Profesorul Nicolae Bocșan a fost recompensat cu numeroase titluri onorifice în țară și străinătate: Membru corespondent al Académie européenne des sciences, des arts et des letters (Franța), Cetăţean de Onoare al oraşului Bocşa (jud. Caraş Severin); Cetăţean de Onoare al oraşului Caraş-Severin; Medalia “Pro meritis” a Universităţii din Graz (Austria) (2010); Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea (2010).
          Pentru calitățile sale academice și umane, amintirea Profesorului Nicolae Bocșan va rămâne veșnică în inimile noastre!

Dumnezeu să-l odihnească! 

About alex.maxim