UBB, cea mai bună din România la performanţă academică

Articol preluat din: Ora de Cluj

Autor: Bianca Felseghi

CLUJ. Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) este pe locul 1 între universităţile româneşti ca performanţă academică, într-un clasament global realizat de cercetători de la METU (Middle East Technical University) din Ankara. Doar 11 universităţi din România au fost luate în calcul.

Clasificarea universităţilor poate fi consultată pe internet sub titulatura de URAP – University Ranking by Academic Performance, topul universităţilor după performanţa academică. Turcii au luat în considerare şase indicatori pentru a ierarhiza toate universităţile din lume în funcţie de contribuţiile ştiinţifice recunoscute.

Primul dintre indicatori se referă la numărul de lucrări publicate în 2010 – un criteriu după care se măsoară cantitatea şi efervescenţa cercetării dintr-o universitate. Cel de-al doilea criteriu are în vedere numărul de citări indexate de ISI – un indicator care evaluează impactul publicaţiilor asupra altor cercetători. Aici, URAP a luat în considerare toate citările unor lucrări publicate sub egida universităţii clujene din 2006 până în 2010.

Cel de-al treilea criteriu măsoară continuitatea. La acest capitol, au fost analizate toate articolele, conferinţele şi cercetările evaluate ISI din 2006. Al patrulea şi al cincilea criteriu au luat în discuţie numărul de articole publicate în revistele de specialitate şi numărul citărilor după aceste articole. Criteriul şase a fost cel referitor la colaborările internaţionale, ca formă de “recunoaştere globală” a activităţii de cercetare în varii domenii.

Articol complet: aici.

Tags: ,

About andrei.marcus